I arrived in Ghana!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Lotte
19 November 2008 | Ghana, Kumasi
Hoi allemaal!
Hier zit ik dan, in Ghana, in Kumasi. Een stad van 2 miljoen inwoners, maar waar de compound een heerlijk rustig paradijsje is. Ik zit nu in de tuin van Yao en Marlieke, de Nederlanders van de organisatie. Het is kwart over zes, we gaan zo eten. Ik hoor overal krekels tjirpen, de muggen blijven maar om me heen zoemen. (Wat ben ik blij met zo'n klamboe...) Overdag lopen hier aan alle kanten hagedisjes rond. Je hoort overal vogels terwijl je loom onder de avocadoboom in de schaduw zit.
Op de compound wonen ook andere mensen. Ze zijn op de een of andere manier allemaal familie (nou ja, bijna allemaal...). Iedereen is aardig en het is gezellig. Rond twee uur komen de kinderen terug uit school, dan wil er altijd wel iemand spelen.
Vanmorgen zijn Amba en ik samen met Kwame (een neef van Yao die dus ook op de compound woont) voor het eerst het centrum van de stad in gegaan. Het is fantastisch! Overal mensen, auto's, drukte, geluiden en geuren. Het is eigenlijk precies zoals ik me het had voorgesteld. We zijn naar het Ghana Army Museum geweest. De gids vertelde heel leuk. Er is eigenlijk zoveel Afrikaanse geschiedenis waar ik niets van weet. Gelukkig heb ik hier alle tijd om me daarin te verdiepen :)
Ik begin hier te wennen. Ik voel me op m'n gemak, het begint een beetje vertrouwd te voelen. Ik ben gewend aan het eten, de mensen en een heel klein beetje aan de warmte. Ik ben alleen bang dat ik nooit aan die rotmuskieten zal wennen.
Het was het idee dat ik eerst in het nieuwe weeshuis in Kokobeng aan het werk zou gaan. De bouw ervan heeft een beetje vertraging opgelopen, dus nu hebben we besloten dat ik de eerste periode (paar weken, een maand?) naar Edwenase ga. Dit is een rehabilitatiecentrum voor lichamelijk gehandicapten. Hier zijn al heel veel instrumenten maar eigenlijk nog niemand die er echt wat mee doet. het is de bedoeling dat ik daar verandering in ga brengen. Het centrum is hier vlakbij dus voorlopig blijf ik op de compound wonen, samen met Amba en Sarah. Dit vind ik eigenlijk wel fijn, het is hier ten minste al een beetje vertrouwd.
Lieve allemaal, ik maak hier nu al superleuke dingen mee, het is nu al een tijd om nooit meer te vergeten, je zit meteen midden in de Afrikaanse wereld (ik heb ook al mijn eerste trotro-rit overleefd, maar hierover later meer...) Ik denk aan jullie, maar ik heb gelukkig geen last van heimwee. Jullie horen snel van me, volgens mij gaan we zo eten
Heel veel liefs,
Lotte
ps. Ik heb een goede reis gehad en al mijn bagage is heelhuids aangekomen! (een wonder :P)
Heel veel liefs,
Lotte
19 November 2008 - 18:55
Suzan:
Hoi!
Leuk dat je het naar je zin hebt!Ook fijn dat je op de compound mag blijven wonen.Het zal ook wel even wennen zijn maar toch fij dat je niet helemaal alleen daar bent!
Liefs je zusje en daarvan een kusje! -
19 November 2008 - 19:08
Gerard:
Hoi lieverd,
Ik begin al een beetje jaloers te worden en kan de sfeer een beetje aanvoelen.Ben ontzettend blij met je verhaal en je enthousiasme en hoop dat je ons blijft verblijden met deze verhalen.(p.s je schrijft eigenlijk best wel leuk).
Groeten van je vader xxx -
19 November 2008 - 19:32
Loes:
ow super dat het al helemaal zo leuk is! ik ben benieuwd naar alle dingen die je gaat beleven lieve lot! wel pittig dat je gelijk aan de slag moet met gehandicapte mensen maar wel super tof! en een uitdaging natuurlijk! heel veel plezier en succes\\xxxxxxxxxxxxx en een dikke knuffel -
19 November 2008 - 20:09
Ina:
hoi lieverd,
wat fijn dat je het zo leuk vindt op de compound en met alle mensen daar.Je zult zien dat je steeds makkelijker je weg vindt en ook aan de tro-tro en het eten went..
Ik ben benieuwd naar je verdere verhalen. doet t fototoestel al weer normaal? liefs mama -
19 November 2008 - 20:51
Marloes:
Where are pictures? Whtere are pictures? I'm very very curious! :p
veel liefs Marloes -
19 November 2008 - 20:52
Anderina:
hallo lotte
ik lees dat je hetnaar je zin hebt daar ben ik blij van die vliegen daar wen je ook wel aan nu tot hoorens liefs van anderina -
19 November 2008 - 22:46
Annieke:
Leuk dat je meteen je plekje hebt gevonden! Ik ben erg benieuwd naar je volgende verhalen, dit klinkt voor mij allemaal zo herkenbaar! Ghanezen zijn geweldige mensen, en ze hebben een prachtige cultuur! En alles went.. (zelfs de muggen!!) trotro's zijn idd altijd leuke ervaringen :) (al zingende priesters gehad?:P)
Liefs, Annieke
20 November 2008 - 09:58
Sophia:
AAAH vet gaaf! ik leef waarschijnlijk in primitievere omstandigheden op mn kamertje in Utrecht dan jij op de compound, geen internet, vaak geen stroom en warm water...dus ik reageer maar af en toe!
heeeeel er veel kusjes en liefs, Sophia -
20 November 2008 - 11:33
Eva:
Lieve Lieve Lot,
Wat Super fijn dat je het er naar je zin hebt en geen last hebt van heimwee (daar was ik namelijk bang voor). Ik ben echt SUPER jaloers nu ik dit lees en begin al te twijfelen of ik dit misschien ook niet moet gaan doen. YOU ROCK! (heb je mijn kaartje nog gekregen?)
Je hoort snel meer en je blog is echt super leuk en gedetailleerd!
Veel Liefs en een knuffel Eva -
20 November 2008 - 11:51
Renée:
Oe wat klinkt dat SUPEER! zo te zien heb je echt je draai gevonden en is het tot nu toe, zoals je had gehoopt!
Heel veel succes in Edwenase. GENIER ERVAN!
Dikke knuffel! -
20 November 2008 - 14:49
Maureen:
Hee Lotte,
ik hoorde van Marloes dat je een weblog bij ging houden, dus ik dacht ik ga ook meelezen.
Het klinkt echt super!
xx Maureen -
20 November 2008 - 14:54
Marjan:
Jouw weer is wel wat anders dan hier in het op moment vooral heel natte Nederland. Fijn om te lezen dat je het naar je zin hebt! Heel veel plezier daar en blijf vooral schrijven om de achterblijvers op de hoogte te houden van je belevenissen. Leuk om te lezen! x -
20 November 2008 - 18:58
Marian:
Ha die Lotte,
De techniek staat voor niets.Wat een leuk verhaal al over je Chana avontuur. Schiet die muggen maar lek! Of gaat dat ook nog wennen.
Fijn dat je start zo goed en gezellig is gegaan.
Veel plezier verder. knuffel Marian -
20 November 2008 - 19:10
Suus:
Lieve lot!
Fijn dat de reis enzo allemaal goed gegaan is! Het verhaal klinkt super leuk. Wordt eigenlijk ook een beetje jaloers! maar ik hoop dat het allemaal nog leuker wordt en je ook steeds meer thuis daar gaat voelen.
Een dikke kus en knuffel van de andere Suzan:P! -
21 November 2008 - 12:41
Mech & Gerrit.:
Hoi meid:
Op de pc van je pa in de praktijk zagen we dat je zo een berichtje kunt ontvangen dus hierbij.
Wat fijn dat je goed over bent gekomen en het (zo te lezen is) al aardig begint te wennen, het klint erg spannend wat je allemaal schrijft.
Hopelijk wen je ook snel aan het eten???
Je ma vertelde dat je niet dol bent op vis daarom hahaha.
We zijn blij om even wat lezen en zijn benieuwd hoe het je verder gaat daar, een hele dikke knuffel van ons.
Gerrit & Mech. -
21 November 2008 - 14:34
Lia:
Lieve Lotte,
je hebt Nederland amper de rug toegekeerd, of de eerste sneeuwvlokken dwarrelen langzaam naar beneden! Het is vrijdagmiddag, kwart over drie, de winter lijkt zich te melden! Gelijk heb je, om tijdens de grauwe, grijze wintermaanden in het zonnige Ghana te bivakkeren.Zoals velen, ben ook ik jaloers! Ik ben eg blij dat je geen last hebt van heimwee, maar je juist laat verrassen door alles wat je wel en niet had verwacht.
Is er al iets te merken van de economische malaise? Ik hoor van "mijn" bronnen hier, dat het in West-afrika al goed voelbaar is; een van mijn oud-pupillen, die al een vergevorderd plan had om met zijn gezin terug te keren naar zijn land, heeft het hele idee voorlopig in de ijskast gezet. Hij was vorige week nog in guinee, sengal en gambia en vertelde dat voor de "gewone" mens de crisis behoorlijk toeslaat. Ik ga boodschappen doen voor het eten. op verzoek van Roissy: boernkoolstamppot met rookworst! 't is net een Hollander!!!! tot het volgende bericht , liefs van ons, Lia. -
21 November 2008 - 16:26
Sophia:
weekgedicht- uitleg voor Lotte persoonlijk op de mail (hihi)
Vertrokken
Hoe contrasterend, als ik zie
en ik denk meteen aan jou
als poedersuiker op een chocoladetaart
bedekt het omgeploegde akkers
Ik zal het voor je proeven
ook al houd ik niet van kou
maar
vanuit de trein
is sneeuw nog fijn
liefs en knufs, Sop -
21 November 2008 - 19:19
Marinke:
heey lotte,
wat een leuke verhalen ik hoop dat je er nog meer verhalen gaat schrijven ;p
nog veel plezier in ghana
liefs marinke -
22 November 2008 - 11:58
Suzan En Ben:
Hallo Lotte,
Fijn te lezen dat alles goed is verlopen met de reis en dat zelfs je bagage is aangekomen. Was je daar niet zo zeker van?
Uit je verhaal klinkt het enthousiasme door.
Heel fijn dat het nu al vertrouwd voelt, behalve de muskieten. Veel plezier met je werk en geniet van het Afrikaanse leven.
groetjes van Suzan en Ben
22 November 2008 - 15:09
Edith:
Hai Lotte,
Fijn om je even gesproken te hebben gisteren. Je klonk lekker enthousiast, dus dat zit wel goed.
We zullen, net zoals veel anderen, vaak naar je site gaan om te kijken of er al weer een nieuw berichtje is. Tot dan! Dikke kus, Frank en Edith